Historie

Agenda

Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Het begin
Op 11 oktober 1985 wordt in het Noord-Brabantse dorpje Wouwse Plantage tafeltennisvereniging De Pin Pongers opgericht. Van meet af aan is de vereniging gehuisvest in dorpshuis De Spil, aan de Plantagebaan 223. Onder leiding van initiatiefnemer Wim Groffen wordt er afgesproken om in eerste instantie als recreantenclub van start te gaan. Als de vereniging levensvatbaar blijkt, wordt het lidmaatschap bij de Nederlandse Tafeltennis Bond (NTTB) aangevraagd.

De naam
Zowel de naam als het logo van de sportclub verwijzen naar de geschiedenis van het dorp. In 1839 verwerft de Antwerpse baron De Caters de bosgebieden in Wouwse Plantage. De baron sticht er een kerk en een dorp, dat onder verschillende namen bekend wordt, waaronder Pindorp. Er wordt een wedstrijd gehouden om een passende clubnaam te verzinnen. Pascal van Akkeren bedenkt uiteindelijk de origineelste naam: De Pin Pongers, waarbij er ook wordt geknipoogd naar de volksnaam van de tafeltennissport en dat blijkt een bijzondere vondst. Het unieke logo, de 3 katers met een tafeltennisbatje, is ontworpen door Karel Schrooyen. Jarenlang is de zogenaamde “Pongg” het “zeer onregelmatig verschijnend” clubblad van de vereniging. Sedert enkele jaren is aan het begin van vrijwel elke week het verenigingsnieuws via de website voor iedere belangstellende gratis te downloaden.

Familie
De vereniging staat bekend om zijn gezellige Brabantse sfeer en het sterke familiegevoel, maar ook op het sportieve vlak gooien De Pin Pongers een flink aantal keren hoge ogen. Meerdere malen levert de vereniging een Brabantse kampioen af: Sylvia van den Hoogenhoff in het dames-enkel (in 1997) en Phil Quik & Adrie Raaymakers (in 2001) in het herendubbel. In december van het jaar 2001 wordt Lisette van Meel West-Brabants kampioen in het damesenkel, een toernooi waar Rian Quik de 3e plaats opeist en het duo Phil Quik & Frans Reurling de titel pakt in het herendubbel. In het seizoen 2014/2015 wint het duo Laszlo Czika & Tom van Doorn de hoofdprijs in de op één na hoogste klasse van de DUO-Cup.
Sinds 2013 organiseert de vereniging jaarlijks haar eigen Pin Pongers Invitatie Dubbeltoernooi voor senioren. In de eerste drie edities blijven Wim Bloemer van ttv Die Meede uit Made en Jac Rosenboom van ttv Het Markiezaat uit Bergen op Zoom ongeslagen. Eerstgenoemde zou in de vierde editie wederom winnen, laatstgenoemde speelt sinds het najaar van 2017 in het shirt van De Pin Pongers. In 2017 wint het koppel Tom van Doorn & Albert de Jong de hoofdprijs in de vijfde editie.

Niveau
Sinds medio 1993 wordt er competitie gespeeld op allerlei niveaus in de afdeling Zuidwest (Noord-Brabant / Zeeland). In het eerste seizoen gaat de vereniging met één herenteam van start en wordt het onmiddellijk kampioen in de 7e klasse. Eric Konings, Mark & Wilco Vertegaal en Koen Voeten zijn de eerste Pin Pongers die weten hoe het is om kampioen te worden! Langzaam maar zeker breidt het aantal teams zich elk seizoen wat verder uit en kent de vereniging onder andere enkele jaren een zeer gezellig damesteam, bestaande uit Elly Goossens, Sylvia van den Hoogenhoff, Marja van Meel, Lian Poppe, Ria Verbocht en later ook nog met Rian Quik en Janine Raaymakers.

Dames
In het voorjaar van 1997 wordt het meisjesteam, bestaande uit Sabrina Govaarts, Ciska & Hanne Knoops, Paulien van Limpt en Brenda Poppe, kampioen in de 2e klasse meisjes, de eerste keer dat een jeugdteam van De Pin Pongers een kampioenschap behaald! In het najaar van datzelfde jaar komt het team een seizoen lang uit in de 1e klasse meisjes.
In het najaar van 2006 heeft de vereniging even een jeugdteam actief op het niveau 2e klasse Junioren, een historisch hoog niveau. Patrick de Backer, Teun & Guus de Graauw en Koen Schuurbiers verdedigden op dat moment de kleuren van dat team. Vanaf het najaar van 2015 tot en met het voorjaar van 2017 speelt er een jeugdteam, met de spelers Thijs Balemans, Teun Buermans, Thijs van Damme en Jim Raats in afwisselende samenstellingen, op het niveau 3e klasse Junioren.

De vereniging ziet in 2002 maar liefst 2 seniorenteams glansrijk kampioen worden. Het eerste team, met spelers als Adrie Raaymakers, Frans Reurling en Koen Voeten, behaalt eenvoudig het kampioenschap in de 6e klasse, terwijl het tweede team, bestaande uit Henry Bleker, Wim Groffen, Phil Quik en Kees Suijkerbuijk gemakkelijk kampioen wordt in de 7e klasse.

Kampioen
Het jaar 2005 wordt voor De Pin Pongers in competitieverband wellicht een nog gedenkwaardiger jaar. Het eerste team, dat op dat moment bestaat uit Joram Jansen, Wouter de Koning, Adrie Raaymakers en Frans Reurling, wordt in het voorjaar met overmacht kampioen in de 6e klasse, waarna het team, met Koen Voeten in de plaats van Wouter de Koning, maar verder in dezelfde formatie in het najaar van datzelfde jaar met bijna hetzelfde aantal punten kampioen wordt in de 5e klasse, een ongekend fantastische prestatie!
Tot en met het voorjaar van 2008 speelt het team, in diverse samenstellingen met onder andere ook nog spelers als Patrick de Backer en Koen Schuurbiers, onafgebroken, en voor het eerst in de geschiedenis, in de 4e klasse.
Tussendoor speelt het tweede team, bestaande uit Lisette van Meel, Phil Quik, Adrie Raaymakers, Micha & Sabina Steur, in het najaar van 2006 voor het eerst namens de club in de 5e klasse.
Na een verblijf van 2 seizoenen in de 5e klasse (met een kampioenschap in het najaar van 2009) speelt het eerste seniorenteam van De Pin Pongers sinds het voorjaar van 2010 altijd in de 4e klasse, maar er zit nog meer in vat, zo zal later blijken.

In het najaar van 2011 wordt het eerste seniorenteam voor het eerst in de geschiedenis van de club kampioen in de 4e klasse van de afdeling Zuidwest, waarna het, het seizoen daarna, dus voor het eerst speelgerechtigd is in de 3e klasse. De kampioenen uit dat team zijn: Laszló Cziká, Walter van Gils, Guus de Graauw, Eelco Ligtenberg en Koen Schuurbiers. In de voorjaarsseizoenen van 2013, 2014 en 2015 wordt deze prestatie in diverse samenstellingen, aangevuld met spelers als Tom van Doorn, Albert de Jong en Uwe Weidemann, geëvenaard. In het najaar van 2016 speelt het eerste seniorenteam, bestaande uit Tom van Doorn, Albert de Jong & Koen Schuurbiers, een onwaarschijnlijk en ijzersterk seizoen. Al na 8 ronden en 8 zeges wordt voor de vijfde keer de titel in de 4e klasse binnengehaald. Uiteindelijk wordt het droomseizoen met 10 gewonnen wedstrijden ongeslagen besloten. Het trio wordt later uitgeroepen tot het beste tafeltennisteam wat Wouwse Plantage tot dan toe ooit gekend heeft! Deze prestatie krijgt in het voorjaar van 2017 een passend vervolg door in de 3e klasse uiteindelijk zeer verdienstelijk 3e te eindigen, tot dan toe de beste prestatie ooit van een seniorenteam van De Pin Pongers op dit niveau. Directe handhaving op dit level is dan een feit, op dat moment eveneens een unicum. In het voorjaar van 2018 wordt deze prestatie geëvenaard en komt het vlaggenschip van De Pin Pongers, met Jac Rosenboom in plaats van Walter van Gils, slechts 1 puntje te kort voor een historische tweede plaats in de 3e klasse.

In het najaar van 2012 weet het tweede team, bestaande uit Judith Goverde, Guus de Graauw, Adrie Raaymakers, René Schijven, Sabina Steur en Kees Verhoeven, via een promotiewedstrijd een plaats af te dwingen in de 5e klasse, een niveau waar het team zich in verschillende samenstellingen sindsdien op handhaaft. Het derde team, bestaande uit Frans & Teun de Graauw, Rik Hazen, Iwan Luijks, Leon & Lisette van Meel wordt in datzelfde seizoen kampioen in de 7e klasse, net voor het vierde team, met de spelers Wim Groffen, Marjan Quak-De Groot, Narda Quik en Kees Suijkerbuijk, dat vervolgens ook promoveert na een gewonnen promotiewedstrijd.
Eind 2012, begin 2013 zijn er een recordaantal van 5 seniorenteams actief namens De Pin Pongers. In het najaar van 2014 heeft de vereniging één team in de 3e klasse, twee teams in de 5e klasse, één team in de 6e klasse en sinds lange tijd weer twee jeugdteams, een ongekende luxe! Eind 2016 heeft ttv De Pin Pongers maar liefst 3 seniorenteams actief in de 4e klasse en één team in de 5e klasse, een verbazingwekkend hoog niveau!

Het voorjaarsseizoen van 2015 is het mooiste en het meest succesvolle in de geschiedenis van de club. Behalve dat het vlaggenschip van De Pin Pongers voor de 4e keer in de historie kampioen wordt in de 4e klasse, wordt het tweede team, bestaande uit Ruud van Dorst, Wim Groffen, Rose-Marie de Koning, Eelco Ligtenberg en René Schijven, voor het eerst in de historie kampioen in de 5e klasse en het seizoen er na dus mag het dus in de 4e klasse gaan spelen. Het derde team eindigt als runner-up in de 6e klasse. Bij de jeugd wordt het eerste team, dat op dat moment vertegenwoordigd wordt door Thijs Balemans, Luc Buermans, Thijs van Damme en Jim Raats, kampioen in de 5e klasse Junioren, terwijl het tweede team als promovendus keurig 3e eindigt in de 1e klasse Starters. Eind 2015 weet het eerste team, bestaande uit Tom van Doorn, Albert de Jong, Rose-Marie de Koning en Koen Schuurbiers, middels een spannende promotie/degradatiewedstrijd, zich voor het eerst te handhaven in de 3e klasse!
Tussen de competitiewedstrijden door winnen Tom van Doorn, Albert de Jong, Adrie Raaymakers & Kees Verhoeven de verenigingsprijs tijdens het jaarlijkse “STIK-Team Toernooi” in Rijsbergen, nimmer won tafeltennisvereniging De Pin Pongers een hoofdprijs in teamverband op een toernooi! De club blijft geschiedenis schrijven als Laszló Cziká & Tom van Doorn de krachten bundelen tijdens het Nederlands Kampioenschap voor Veteranen in Schiedam en de titel in het herendubbel opeisen. Tom van Doorn haalt later die dag ook nog de finale van het enkelspeltoernooi. Jeugdspeler Thijs van Damme weet zich te kwalificeren voor de Nationale Topmeerkampen in Zwolle.  
Het 30-jarig bestaan van de club wordt groots gevierd met de Rabobank 24-Uurs Tafeltennismarathon, een weekend vol tafeltennis, waarbij een mooie mix van leden en oud-leden op een sportieve en gezellige wijze het batje heffen. Het absolute hoogtepunt is de demonstratie met Bettine Vriesekoop en Bob Potton.

In het voorjaar van 2016 wordt het tweede team, ditmaal bestaande uit Ruud van Dorst, Walter van Gils, Lulzim Murati, Adrie Raaymakers, René Schijven en Ad Vriens, opnieuw kampioen in de 5e klasse. Het derde team, bestaande uit Wim Groffen, Eelco Ligtenberg, Marjan Quak-De Groot, Narda Quik en Kees Verhoeven, staat in de 6e klasse het hele seizoen bovenaan en pakt dan ook overtuigend de titel. Tom van Doorn en Albert Jong worden tijdens het Nederlands Kampioenschap voor Veteranen te Schiedam kampioen in het herendubbel. Later in het seizoen pakt het duo Albert de Jong & Eelco Ligtenberg het brons in de A-klasse van de jaarlijkse DUO-Cup competitie, een historische prestatie! Het seizoen er na wordt zelfs de finale van de Supercup behaald. Het tweede team, ditmaal in de combinatie Rose-Marie de Koning, Eelco Ligtenberg en René Schijven, wordt in het voorjaar van 2017 voor de derde maal kampioen in de 5e klasse. Aangevuld met Jac Rosenboom eindigt het team in het najaar van 2017 op een fraaie derde plaats in de 4e klasse. In het voorjaar van 2018 wordt op het Nederlands Kampioenschap voor veteranen opnieuw succes geboekt. Tom van Doorn & Eelco Ligtenberg pakken overtuigend het goud in het herendubbelspel. Later die dag haalt Tom ook nog de finale van het enkelspeltoernooi, maar net als 3 jaar geleden wordt het zilver zijn deel.

In de eerste jaren van haar bestaan worden de vele leden van De Pin Pongers in verschillende grote trainingsgroepen getraind door Alfons Bals, Wim Groffen, Brenda Poppe, Adrie Raaymakers en de broers Mark & Wilco Vertegaal. Daarnaast weet de vereniging enkele jaren diverse trainers van TCS uit Steenbergen te strikken, namelijk Ronald Minkman en de broers Rijn & Ton Vogelaar. Met Phil Quik had de vereniging vanaf begin 2002 tot en met eind 2018 een gediplomeerde trainer in huis die de trainingen op de vrijdagavonden verzorgd. Vanaf het jaar 2012 assisteerde Narda Quik tijdens de jeugdtrainingen. Zij werden bovendien regelmatig bijgestaan door Eelco Ligtenberg en Marjan Quak-De Groot. Walter van Gils nam eind 2018 het stokje over en is de huidige hoofdtrainer. De trainingen werden tot en met 2019 verzorgd op vrijdagavond, en de NTTB competitiewedstrijden afgewerkt op zaterdagen in de grote speelzaal van De Spil. Vanaf 2020 verschuift de training naar de dinsdagavond, in De Geerhoek te Wouw, en komt er ruimte om vrij te spelen en de competitie wedstrijden te houden op de vrijdagavond in De Spil. Dit levert extra speelmomenten op, een lang gekoesterde wens.

De vereniging kent tot op heden 2 ereleden. Tijdens de algemene ledenvergadering van 9 juni 1997 wordt Carel Vertegaal als eerste Pin Ponger bevorderd tot erelid, vanwege zijn grote verdiensten bij het ontstaan en de ontwikkeling van de club. Op 10 oktober 2015, midden in het 30-jarig jubileumweekend, valt Wim Groffen deze eer te beurt.

De 11 tot 21 startende leden kiezen uit hun midden nestor Carel Vertegaal als de eerste voorzitter van de vereniging. Vervolgens staan Wim Groffen, Sylvia van den Hoogenhoff, Frans de Graauw, Eelco Ligtenberg en huidige voorzitter René Schijven aan het roer.